We beĆÆnvloeden de politiek door gesprekken met en brieven aan politici en door ons Manifest.
Wil je een bijdrage leveren? Sluit je aan bij de werkgroep politiek.
- We hebben een 10-puntenplanĀ opgesteld met zaken die een volgend kabinet zou moeten oppakken om de afspraken uit het Akkoord van Parijs na te kunnen komen. Het plan: 10 punten voor een duurzaam regeerakkoord geeft aan wat nodig is om wezenlijke versnelling van de uitvoering van het klimaatakkoord te bereiken en het is zonder meer realistisch; als we er met zijn allen de schouders onder zetten gaan we het EU-doel in 2030 halen. Deze punten zijn opgesteld met behulp van Grootouders Bert Metz, Philip Beekman, Frans Vollenbroek, Han Visser en Dick van Elk.
-
- Lees alles over het 10-puntenplan.
- We hebben ons 10-puntenplan met een begeleidende brief naar de lijsttrekkers van 9 politieke partijen gestuurd: VVD, CDA, CU, D66, PvdA, GL, 50PLUS, SP en PvdD.
- Lees de samenvatting van de brieven en download ze eventueel.
-
Dit zijn de vervolgacties (recente boven)
- Op 22 januari 2022 hebben Frans Vollenbroek en Vincent van den Bergen de notitie āHet geld kan WEL goed worden besteedā gestuurd aan de vaste Commissie voor Infrastructuur en Waterstaat ten behoeve van hun vergadering op 26 januari. Op deze vergadering staat het āPlan van aanpak milieu- en gezondheidssituatie rondom Tata Steel Nederlandā op de agenda. De notitie is hierbij belangrijke input omdat de toekomst van Tata steel niet los kan worden gezien van de beschikbaarheid van duurzame stroom en groene waterstof.
- In het decembernummer van het tijdschrift Milieu schreven Bert Metz en Frans Vollenbroek het artikel: Vertrouwen is goed, handhaven is beter.
- Op 20 december hebben Corina van Arnhem, Bert Metz, Philip Beekman en Frans Vollenbroek een reactie op het nieuwe coalitieakkoord geschreven.
- Op 10 november hebben Pier Vellinga en Frans Rooijers samen gepleit voor het instellen van een Klimaatautoriteit in een opinieartikel in de NRC.
- Op 28 oktober heeft Bert Metz een bijdrage gegeven aan de hoorzitting van de Tweede-Kamercommissie Economische Zaken en Klimaat. Lees hier de tekst van zijn bijdrage. Of kijk de hele zitting terug.
- Op 5 oktober hebben we een nieuwe brief aan de beide informateurs Remkes (VVD) en Koolmees (D66) gestuurd.
- Op 16 juli publiceerde de Leeuwarder Courant een opinie stuk van Corina van Arnhem en Leny Cobben: Regie overheid bij aankoop landbouwgrond
- Op 28 juni publiceerde de NRC een ingezonden opiniestuk van Bert Metz en Frans Vollenbroek: Draag het land in goede staat over aan onze kleinkinderen.
- Begin juni hebben we een brief met bijlage gestuurd aan de informateur over het belang van een hoge CO2 prijs.
- Op 2 juni verscheen in Trouw een stuk van Frans Vollenbroek (namens de Grootouders voor het Klimaat) en Johan Vollenbroek (namens MOB) over de niet te vermijden inkrimping van de veestapel.
- Op 20 mei hebben we een Steen in de Hofvijver gegooid om aan te dringen op een Groen Herstelplan en op versnelling van klimaatactie door de politiek.
- Jacqueline Cramer en Herman Wijffels hebben namens de Grootouders voor het Klimaat een Duurzaam herstelplan als kern van een regeerakkoord aangeboden.
- Op 8 april hebben we een brief aan de informateur gestuurd.
We hebben nu een krachtiger klimaatbeleid nodig: snel terugdringen van CO2-uitstoot van huizen en gebouwen, industrie, vervoer en elektriciteitsvoorziening. Lees ook de in december 2018 toegevoegde standpunten over vliegen, scheepvaart en landbouw.
Met 2 miljoen grootouders in Nederland zijn we een grote groep burgers, laten we met zoveel mogelijk mensen dit manifest ondertekenen. Voor een duidelijk signaal richting een nieuw kabinet, opdat zij meer rekening houden met de toekomst van onze kleinkinderen.
Het manifest wordt ondersteund door bekende grootouders, van zowel linkse als rechtse politieke partijen, waaronderĀ Herman Wijffels,Ā Jan Terlouw,Ā Job Cohen,Ā Jacqueline Cramer,Ā Jan Pronk,Ā Bram van Ojik,Ā Leen van Dijke,Ā Theo Bouwman,Ā Jan de WitĀ enĀ Joos Ockels.
Tijdens veleĀ Pleinbijeenkomsten is het manifest overhandigd aan tientallen politici, bewindvoerders en medestanders.
Onderteken het Manifest hieronder ⬇️
Tijdens de Pleinbijeenkomsten gaan we graag in gesprek met politici van elke politieke kleur.
Wij willen daarmee bereiken dat de bestuurders van ons land, net als wij, de urgentie voelen van de drastische maatregelen die zij zullen moeten nemen, om een leefbare aarde voor onze kleinkinderen te realiseren.
Daarbij hebben we steeds oog voor de mogelijke oplossingen. Het sluiten van de kolencentrales, het dichtdraaien van de gaskraan, de toekomstbestendige landbouw en zo meer.
We vertegenwoordigen alle kleinkinderen als we onze politici uitdagen tot actie en oproepen tot moedig optreden.
We hebben ons manifest in de afgelopen jaren al aan veel politici overhandigd, zoals Sybrand Buma (CDA), ministers Henk Kamp en Eric Wiebes (VVD), Carla Dik-Faber (CU), Marianne Thieme (PvdD), Stientje van Veldhoven (D66), Jesse Klaver (GL) en Liesbeth van Tongeren (GL), Henk Krol (50+),Ā Harry van Bommel (SP) en vele anderen. Zie de hele lijst met gasten.Ā
Nu de Tweede Kamer vergadert in het tijdelijke gebouw aan de Bezuidenhoutseweg, houden we de Pleinbijeenkomsten ook daar aan de Bezuidenhoutseweg/Prinses Irenepad.
In 2022 op de volgende data: 3 februari, 17 februari, 17 maart, 7 april, 21 april, 19 mei, 2 juni, 16 juni, 7 juli.
Tijd: 14.00 ā 15.00 uur
De kerngroep of individuele Grootouders voor het Klimaat schrijven regelmatig brieven aan politici om ze als bestuurders aan te spreken om adequaat klimaatbeleid te voeren. Klik op de brief hieronder om hem te openen.
Brief met voorstellen verkiezingsprogramma 2021
Brief aan Commissie Energie en Klimaat: Het moet veel sneller
Brief als reactie op Klimaatakkoord
Uitgebreide reactie op het Klimaatakkoord
Oproep aan fracties Provinciale Staten voor een ambitieus klimaatbeleid
Brief aan Mark Rutte van Paula van Liere
Brief aan Arie Slob van Jogchum Kooi
Grootouder Philip Beekman spreekt politici toe
Brief aan Klaas Dijkhoff van Jogchum Kooi
Reactie op aanstaand Klimaatakkoord 13 oktober 2018
De Provinciale Staten hebben een grote taak in de uitvoering van het klimaatbeleid. Om invloed uit te oefenen, spreken regelmatig Grootouders voor het Klimaat in. Klik hierop op de verschillende teksten:
Provincie Noord-Brabant 15 mei 2020
Gemeente Den Bosch – 8 april 2020
Als Grootouder voor het Klimaat heb je een boodschap: je maakt je zorgen over de toekomst van de kleinkinderen. Dat is een sterke boodschap die indruk maakt op gemeenteraadsleden en statenleden. Zeker als iemand vanuit de eigen gemeente of provincie spreekt.
Heb je interesse om in te spreken bij jouw gemeenteraad of Provinciale Staten? Stuur dan een mail naar info@gvhk2.depagter.net
Heb je een vraag of wil je meehelpen in een van deĀ werkgroepen, schrijf hieronder een bericht en klik op verzenden onderaan.